O remeselných pivách sa dnes síce už viac rozpráva, nie je vždy je však úplne jasné, v čom konkrétne sa od bežných pív odlišujú. Preto vám dnes odhalíme, prečo sa týmto pivám rozhodne oplatí venovať väčšiu pozornosť.
Charakteristika remeselných pív
Nemusíte byť fajnšmekrom ani profesionálnym degustátorom či mať s pitím rôznych druhov piva rozsiahle skúsenosti. Napriek tomu si už po prvých pár dúškoch akéhokoľvek remeselného piva určite všimnete, že sa líši od klasických pív vyrábaných v tradičných veľkých pivovaroch a bežne dostupných v supermarketoch. A to nielen v otázke chuti, ale aj arómy a v niektorých prípadoch dokonca aj farby. Remeselné pivo totiž pozostáva výhradne z prírodných látok vysokej kvality a neobsahuje žiadne umelé látky, ktoré by mohli negatívne pôsobiť na organizmus človeka.
Takéto pivá sú vyrábané v remeselných pivovaroch, kde sa na rozdiel od masívnej veľkoprodukcie založenej na práci strojov preferuje poctivá ručná práca. Vzhľadom k tomu, že podobné pivo nie je pasterizované a vo väčšine prípadov ani filtrované, najlepšie si ho vychutnáte v jeho čerstvej podobe. V prípade záujmu si ho však môžete nechať aj na neskôr a odložiť do chladničky. Pivo z Beer Station je výnimočne v tom, že aj po otvorení je jeho chuť a aróma rovnaká, ako bola v pivovare, kvôli tomu, že v Beer Station pivo sa plni na princípe protitlaku bez prístupu vzduchu.
Výnimočnosť piva a jeho dostupnosť
Zabúdať netreba ani na fakt, že remeselné pivá sú oveľa ohľaduplnejšie k ľudskému zdraviu, keďže v nich nenájdete žiadne konzervanty. Na druhej strane sú v nich však prítomné vitamíny a dané pivá tak jednoznačne možno považovať za zdravšie. Majte tiež na pamäti, že jednotlivé pivá sa od seba odlišujú v obsahu sladu a chmeľu, v dôsledku čoho sa aj chuť konkrétnych pív môže mierne líšiť. Ľahko sa teda stane, že niektoré pivo vám bude po chuti viac ako iné a preto neváhajte vyskúšať viaceré druhy.
Ešte relatívne nedávno ste si remeselné pivá mohli vychutnať len v Bratislave, ich obľuba sa však postupom času rozrástla aj za hranice hlavného mesta a pivá si postupne získavajú svojich priaznivcov aj v ďalších oblastiach Slovenska. Ochutnať ich tak už môžete aj v Trnave, Žiline, Martine, Prešove či Košiciach.