Ku slávnostným príležitostiam patrí nielen dobré jedlo, ale tiež vhodné alkoholické nápoje. Aby ste svojich hostí uctili nápojmi s prvotriednou chuťou, je potrebné poznať nielen správny spôsob ich podania. Výslednú chuť ovplyvňuje tiež predchádzajúce skladovanie. Treba mať na pamäti, že každý druh alkoholu vyžaduje iné podmienky pre uchovanie najlepšej kvality a chuti.
Ako skladovať víno?
Pre skladovanie vína platí hneď niekoľko zásad. Predovšetkým by kvalitné víno nikdy nemalo stať na poličke, ale fľaša by mala byť uložená vo vodorovnej polohe. Vďaka tomuto spôsobu uloženia je korková zátka namočená vo víne, čím sa zamedzí prístupu vzduchu k vínu.
Ďalším základným pravidlom je skladovať víno na tmavom mieste, kde je však zároveň zaistené dostatočné odvetrávanie.
Dôležitá je pochopiteľne tiež teplota, pri ktorej budete víno uchovávať. Pre skladovanie vín je ideálne zabezpečiť teplotu v rozmedzí od 5 do 15 ° C. Teplota nižšia ako 5 ° C môže mať na víno negatívny vplyv. Veľmi nevhodné je však tiež kolísanie teplôt.
Víno sa v nich uchováva v ideálnej pozícii naležato a pri optimálnej teplote. Na trhu možno nájsť aj vinotéky s dvoma zónami. Do zóny s vyššou teplotou, okolo 15 ° C, patrí víno červené. Biele víno by sa malo podávať mierne chladnejšie, preto v zóne pre biele víno sa teplota drží medzi 10-12 ° C.
Ako skladovať pivo?
K otázke ako skladovať pivo, si každý, rovnako ako pri víne, ihneď predstaví pivnicu. Opäť ideálne miesto na skladovanie piva. Ale ako uchovať pivo, keď pivnicu nemáte? Akú teplotu zaistiť pred podaním? Ideálna teplota pre skladovanie piva je 7-10 ° C. Teploty pod 4 ° C pivu škodí, rovnako ako teploty nad 15 ° C alebo výkyvy teplôt.
Pivo si môžete zakúpiť nielen vo fľašiach, ale na väčšej akcii môžete zaobstarať aj súdok. Svojim hosťom tak môžete ponúknuť čerstvo čapované pivo. Aby ste mohli správne načapovať pivo, budete musieť dbať na jeho správne vychladenie.
Ako skladovať tvrdý alkohol?
V prípade tvrdého alkoholu univerzálna rada neexistuje, lebo každý druh má svoje špecifiká pri skladovaní aj podávaní. Ale jedno pravidlo je predsa len spoločné, ideálna teplota pre kvalitný alkohol a jeho skladovanie sa nachádza v pomerne širokom rozmedzí od 5 do 18 ° C. Samozrejmosťou je uchovanie v priestoroch bez prístupu svetla.
Teploty pod 5 ° C sa u väčšiny liehovín neodporúčajú. Napríklad u slivovice hrozí jej zakalenie. Ideálna teplota podania slivovice je 10-18 ° C. Nižšie teploty pod 5 ° C nevyhovujú ani vaječnému likéru a iným krémovým alkoholickým nápojom.
Whisky, koňak či rum naopak podávame pri izbovej teplote, pri ktorej najlepšie vynikne jej chuť.
Predaj alkoholu online je dovolený osobám 18+.