Stravovací denník je skvelým spôsobom, ako schudnúť prirodzeným spôsobom. Treba si však zapisovať tie správne údaje.
Ja som napríklad z vlastnej skúsenosti zistila, že so zapisovaním kalórií to nie je to pravé orechové.
Proces počítania kalórií je založený na tom, že si počas každého dňa zaznamenávame energetické hodnoty jedál a snažíme sa neprekročiť stanovenú hranicu.
V začiatkoch som chcela byť poctivo dôkladná a preto som si zaznamenávala aj kalórie, ktoré som cez deň spálila, napríklad cvičením alebo chôdzou.
Bolo to však tak časovo náročné, že som vydržala príliš krátko na to, aby som dosiahla nejaký výsledok.
Nechápte ma zle, ak počítate kalórie, nerobíte nič zlé. Len sa mi to zdá prehnané pre naše potreby – a je veľmi ťažké vydržať.
Ak chcete schudnúť natrvalo, dá sa to jedine vylepšením životného štýlu. Stačí začať malými krokmi. Pripravte si napríklad zdravé raňajky. Keď na to idete poctivo, tak bude stravovací denník bez počítania kalórií oveľa praktickejší.
Stravovací denník sa počítaním kalórií stáva nepresným
Zapisovanie skonzumovaných potravín nám pomôže spoznať naše návyky a následne vylepšiť svoj životný štýl. Chudnutie vďaka tomu príde zákonite samo.
Dôležitým faktorom pri chudnutí je totiž uvedomiť si význam jedla a sústrediť sa naň. Ak vieme čo a prečo jeme, vykročili sme automaticky prvým krokom na ceste k štíhlosti a zdraviu.
Údaje o kalóriách sú pomerne nepresné. Existujú veľké online databázy potravinových informácií alebo možno sa spoliehate na údaje na informačnom štítku produktu. Tieto informácie sú veľmi často skreslené a zavádzajúce, odchýlka od skutočnosti býva častokrát až 20%. Náš stravovací denník tak začne čoskoro obsahovať doslova pomýlené údaje.
Uvedomte si proces výroby potraviny – bohužiaľ už sem radíme aj ovocie a zeleninu – v hre je toľko faktorov, až sa jednému z toho dokáže hlava zatočiť. Výsledná kalorická hodnota vďaka týmto faktorom je úplne iná ako uvádza teória.
Ako príklad použime jablko. Priemerné jablko obsahuje XY kalórií. Tak poďme do obchodu a vyberme si to krásne jablko, ktoré je asi trikrát väčšie ako štandardný kus zo záhrady, lebo je krásne a vyzerá šťavnato.
Vďaka moderným technológiám pestovania je nielen trikrát väčšie, sladšie, ale aj trikrát väčšia kalorická bomba. Päť takýchto jabĺk počas týždňa dokáže poriadne nabúrať stravovací diár a v konečnom dôsledku nás vie krásne demotivovať.
Preto by mal váš stravovací denník obsahovať skôr údaje o kvalite a výživnosti jedla ako o kalóriách. Zapisovanie jedla totiž slúži na spoznanie vašich stravovacích návykov. Využite ho pre posilnenie zdravia a ruka v ruke s tým príde aj štíhlejšia postava.